Απολογισμός

«Μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας»: Ολοκλήρωση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης - Απολογισμός


Το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης τη διετία 2017- 2019 υλοποίησε διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1, Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας». Την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου, υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος, με την υποστήριξη του συνόλου του συλλόγου των καθηγητών αλλά και της διεύθυνσης, αποτελούσαν οι καθηγήτριες του σχολείου κες Αμαξοπούλου Αρετή, φιλόλογος και Ουζουνάκη Βασιλική, αγγλικής.

Το περιεχόμενο και οι στόχοι του προγράμματος αφορούσαν στην ανάπτυξη των γνώσεων σχετικά με την πνευματική παραγωγή σπουδαίων ευρωπαϊκών λαών, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, με στόχο τη διαμόρφωση ενός εννοιολογικού πλαισίου μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η στοχοθεσία περιλάμβανε την επιμόρφωση σε τεχνικές και εργαλεία καινοτόμα και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα μαθήματα του σχολείου. Αφορούσε, ακόμα, στην επιτόπια παρατήρηση διδασκαλίας σε σχολεία, σχετικά με μοντέρνες τεχνικές διδασκαλίας, ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη και διαχείριση της τάξης. Παράλληλα, στόχοι του ευρωπαϊκού μας προγράμματος υπήρξαν η καλλιέργεια της γλωσσομάθειάς μας, η δημιουργία δεσμών ανάμεσα σε εμάς και σε άλλους ευρωπαίους δασκάλους ή σχολεία και η διασύνδεση με μια κοινότητα εκπαιδευτών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θεμελίωση μελλοντικών συμπράξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με κατευθύνσεις την ανάπτυξη της ποιότητας και τη διεθνοποίηση οργανώσαμε τρεις επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 16 - 25 Νοεμβρίου 2017, στη Σεβίλλη και άλλες περιοχές της Ανδαλουσίας, με τίτλο "Las otras orillas (The other shores) - Sevilla and other places". Αφορούσε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των γνώσεων για την ισπανική λογοτεχνία και τον πολιτισμό του νότου της Ιβηρικής χερσονήσου, ενταγμένα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η δεύτερη υλοποιήθηκε στις χώρες του Βορρά, τη Σουηδία, τη Φιλανδία και την Εσθονία, στις 27 Ιουνίου - 6 Ιουλίου 2018, με τίτλο "From Stockholm to Tallinn: the north between east and west - Stockholm, Turku, Helsinki, Tallinn". Το αντικείμενό της ήταν ο πολιτισμός και η λογοτεχνία των χωρών αυτών, που συσχετίσαμε με το ευρωπαϊκό σχέδιό μας ως αντικείμενο των μαθημάτων μας αλλά και για τις νέες μεθόδους και εργαλεία διδασκαλίας, ψηφιακά και άλλα, που διδαχτήκαμε και εφαρμόσαμε.

Η τρίτη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο και άλλες περιοχές της Ιρλανδίας στις 24 Φεβρουαρίου έως τις 02 Μαρτίου του 2019, με τίτλο "Structured Educational Visit to Schools / Institutes & Training Seminars in Ireland" και αφορούσε στη γνωριμία με το Ιρλανδικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, μέσω της παρακολούθησης παραδειγμάτων πρακτικών διδασκαλίας σε σχολεία της χώρας και εργαστήρια για μοντέρνες τεχνικές διδασκαλίας, ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη και διαχείριση της τάξης. Παράλληλα, περιλάμβανε διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πτυχές της ιρλανδικής κοινωνίας, επιτόπιες δραστηριότητες σε χώρους φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας και σχεδιασμό στρατηγικών διάδοσης.

Η παιδαγωγική ομάδα του ευρωπαϊκού μας σχεδίου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υλοποίηση πολλαπλών ενεργειών διάχυσης των αποτελεσμάτων των επιμορφώσεων στους μαθητές, στους συναδέλφους, στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, με εξωστρέφεια, ώστε να γίνει το σχολείο πιο ανοιχτό στην κοινωνία, την εκπαιδευτική και την τοπική. Σε αυτό το πλαίσιο:

-  υλοποίησε πολιτιστικά προγράμματα, ευρωπαϊκού προσανατολισμού,

- υλοποίησε ευρωπαϊκά προγράμματα etwinning, χρίζοντας το σχολείο «Σχολείο etwinning»,

- σχεδίασε εκ νέου την ιστοσελίδα του σχολείου, η οποία πλέον, περιέχει ξεχωριστή ενότητα για το πρόγραμμά μας Erasmus+, αλλά και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα του σχολείου, πλήρως ενημερωμένη,

- ανέλαβε τη δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου, για καθοδήγηση και ενεργό συμμετοχή στη διάδοση των δράσεών μας,

- δημιούργησε ξεχωριστό ιστότοπο για το πρόγραμμα, διασυνδεμένο με την ιστοσελίδα του σχολείου,

- παρουσιάστηκε στην τοπική τηλεόραση και συζήτησε για το Erasmus+, αλλά και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποίησε ή συμμετείχε,

- ενέταξε τα θέματα των επιμορφώσεων στα μαθήματα που διδάσκει,

- ενημέρωσε τη διεύθυνση και τους συναδέλφους με παρουσιάσεις των δράσεων μετά από κάθε επιμόρφωση, με συναντήσεις και με έγγραφες αναφορές και δελτία τύπου και

- πρόβαλε τις δραστηριότητές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά, το ευρωπαϊκό σχέδιο που υλοποίησε τη διετία 2017-19 το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης επιδίωξε έντονα, έμπρακτα και πολλαπλά τη δικτύωση τόσο με ευρωπαίους συναδέλφους όσο και με τα σχολεία των επιμορφώσεων και κυρίως την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του σχολείου.

Με την ολοκλήρωση, λοιπόν, του προγράμματός μας μπορούμε να διαπιστώσουμε τον σημαντικό βαθμό επιτυχίας του ευρωπαϊκού μας σχεδίου και την αναβάθμιση του σχολείου μας αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του στη χρήση των ΤΠΕ, την εκπόνηση προγραμμάτων, τη συμμετοχή του σε δράσεις και δίκτυα και συνολικά το ευρωπαϊκό του προφίλ. Πιο συγκεκριμένα:

Περισσότεροι από ποτέ άλλοτε μαθητές μας συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δίκτυα, δράσεις και διαγωνισμούς (π.χ. etwinning, Euroscola, Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Καθηγητές του σχολείου ανέλαβαν για πρώτη φορά ή συνέχισαν να εμπλέκονται με ευρωπαϊκού προσανατολισμού προγράμματα, δίκτυα ή διαγωνισμούς.

Επιτυχίες και βραβεύσεις συνόδευσαν ευρωπαϊκές δράσεις - προγράμματα που υλοποιήσαμε ( συμμετοχή- διάκριση Euroscola, συμμετοχή και διάκριση στο δίκτυο σχολείων - Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετοχή στη «Βουλή των Νέων», στις Βρυξέλλες).

Αναβαθμίστηκε η ενασχόληση καθηγητών και μαθητών του σχολείου με τις νέες τεχνολογίες, ως μέρος των μαθημάτων, αλλά και των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων τους.

Εντάξαμε νέες θεματικές στα προγράμματά μας π.χ. θέατρο.

Η ιστοσελίδα του σχολείου, πλήρως ενημερωμένη, σύμφωνα με το νέο προφίλ που επιδιώξαμε, εξυπηρετεί τη διάδοση των δράσεων, των ειδήσεων και των προγραμμάτων του σχολείου σε μαθητές, γονείς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Επιμέλεια ιστότοπου: Αρετή Αμαξοπούλου
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε